Legea USR „Fără condamnați penal în școli” a fost adoptată de Parlament

Inițiativa legislativă a deputatului Cristina Iurișniți, „Fără condamnați penali în școli” a fost adoptată în unanimitate de Senat. Proiectul USR prevedea interdicția de a ocupa o funcție didactică, funcție didactică auxiliară sau de conducere, de îndrumare și de control, persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Este o inițiativă pentru curățenia morală a sistemului de învățământ românesc. Siguranța copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislația națională trebuie armonizată cu legislația europeană. În acest sens, legea inițiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranță nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor” – transmite deputatul Cristina Iurișniți, inițiatoarea proiectului de lege.

Însă proiectul adoptat în Senat a fost amendat de parlamentarii PSD în Comisia de Învățământ, astfel că forma finală se referă doar la infracțiunile cu intenție săvârșite în împrejurări legate de exercitarea profesiei, adică activitățile didactice.

Din păcate, legea a fost amendată de PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în școli și universități la infracțiuni împotriva persoanei, săvârșite cu intenție, în exercițiul profesiunii. Corupția, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul. (…) Vom reveni asupra legii, când vom avea majoritatea parlamentară!” – subliniază senatorul Vlad Alexandrescu, membru în Comisia pentru Învățământ.

USR subliniază că legea adoptată de Parlament este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranța fizică și psiho-emoțională a copiilor să fie protejată. Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor și tergiversări în justiție.

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *