C.O.T.A.R. atrage atenția asupra Legii RCA, care a fost adoptată tacit de Senatul României2 min read

183

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a transmis către Camera Deputatilor o cerere/propunere prin care atrage atenția asupra pericolului adoptării Proiectului de Lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților, prin accidente de vehicule și tramvaie, înregistrat la Camera Deputaților sub numărul Pl-x nr. 165/27.04.2020. Proiectul conține prevederi cu privire la îmblânzirea sancțiunilor ce pot fi aplicate de către ASF pieței de asigurări.

În condițiile în care valul de nemulțumiri la adresa ASF-ului și pieței de asigurări este în creștere îngrijorătoare, de la an, la an (8.000 de reclamații în anul 2017, 10.000 în 2018 și peste 25.000 în anul 2019, din care 23.609 formulate doar pentru produsul RCA), iar numărul proceselor în care persoane păgubite au acționat în instanță societățile de asigurări au ajuns la 100.000, în proiectul de lege adoptat tacit de către Senatul României s-a strecurat o”torpilă” favorabilă firmelor de asigurări.

Se reduc semnificativ posibilitățile prin care firmele de asigurări vor putea fi amendate de către ASF

Reamintim faptul că, în timp ce numărul de reclamații la adresa anumitor societăți de asigurare creștea vertiginos, ASF sancționa piața de asigurări cu avertismente, însoțite timid și de câteva amenzi minime, încurajând astfel asiguratorii RCA de rea-credință la perpetuarea unui comportament abuziv, în relația cu consumatorii.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să apere consumatorii și să aplice această lege care va face imposibilă disciplinarea firmelor de asigurări, nu se autosesisează, nu transmite revoltată un punct de vedere pe marginea acestui subiect, care o face și mai neputincioasă decât este, în protejarea consumatorilor. (…)” – a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.                

COTAR a transmis Camerei Deputaților rugămintea de a participa la ședințele online de dezbatere a acestui proiect de lege, solicitând respingerea adoptării punctului 14 din cuprinsul Proiectului de Lege PL -X nr. 165/2020, care prevede modificarea art. 37, alin. (11), din Legea nr. 132/2017, privind sancțiunile care pot fi aplicate de ASF, în cazul savârșirii a două sau mai multe contravenții, de către societățile de asigurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here