Dacian Cioloș lansează o nouă serie de webinarii online, pentru a găsi soluții pentru ecosisteme alimentare durabile4 min read

84

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European, va organiza, în perioada 22 – 26 iunie 2020, ora 19:00 EEST/18:00 CET, o serie de dezbateri online menite să ajute producătorii agricoli din fermele mici și mijlocii, dar și consumatorii care sunt în căutarea unor alternative economice durabile.

La nivel mondial, dar și în Uniunea Europeană și în România, există proiecte și  modele de afaceri care colectează, procesează și comercializează produse alimentare locale, funcționând în același timp ca centre de resurse și asistență pentru fermieri. Există modele de comercializare care au un impact foarte bun nu numai pentru conectarea la piață a fermelor mici, dar și pentru a le sprijini să dezvolte activități cu valoare adăugată, concentrându-se pe produse tradiționale, ecologice sau de calitate sau pe dezvoltarea unor servicii conexe de ecoturism sau agroturism. Însă beneficiile acestor forme de valorificare a produselor sunt mult mai multe: contribuie la menținerea unei culturi agricole și gastronomice locale, reflectă și păstrează tradițiile specifice unei regiuni, reconectează zonelor urbane și rurale, având totodată o contribuție incontestabilă  pentru protejarea mediului și a biodiversității. Food Hubs este unul dintre posibilele modele. Această serie de webinarii va aborda dificultățile și oportunitățile cu care se întâlnesc aceste modele de afaceri. Subiectul va fi tratat într-o perspectivă holistică, pornind de la conectarea agriculturii cu industria agroalimentară și consumatorii, dar luând în considerare și eforturile de protejare a mediului, lupta împotriva schimbărilor climatice, impactul digitalizării și imperativul unei dezvoltări durabile a spațiului rural. Concluziile acestor dezbateri vor fundamenta politici publice la nivel european și național, care să vină în sprijinul producătorilor agricoli și consumatorilor, pentru dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare locale, directe și pentru promovarea unui model de consum bazat pe alimente sigure, autentice, de calitate, produse cu respect față de natură și tradiții” – transmite Dacian Cioloș.

Potrivit liderului PLUS, dezbaterile vor fi structurate astfel:

Panel 1: Perspective Europene

Fermierii sunt parte a soluției în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru a reuși să punem sistemele alimentare pe un făgaș durabil va trebui să găsim nu numai cele mai bune tehnici de producție, distribuție și desfacere dar și o nouă paradigmă de consum. Lanțurile alimentare scurte, legătura cât mai strânsă între producători și consumatori, inovarea și oportunitățile aduse de noile tehnologii digitale au un rol esențial pentru un sector agroalimentar durabil. Vom discuta despre viziunea de ansamblu pentru agricultură durabilă, slow food (ca stil de viață și metodologie care contribuie la un consum sustenabil) și dezvoltare rurală la nivel european. Vom examina cele mai recente politici și strategii dezbătute la nivel european, de la viitoarea Politica Agricolă Comună, la Pactul Ecologic european (Green Deal) și recent lansata strategie „De la fermă la furculiță” (Farm2Fork).

Panel 2: Tranziție Digitală

Care este rolul și importanța digitalizării în agricultură și sectorul agroalimentar? Vom analiza importanța componentei digitale în agricultură, în colectare, distribuție, organizare, comercializare și promovare. Care sunt noile oportunități pentru promovarea acestor modele economice? Ce lecții putem învăța în urma Crizei COVID-19 și ce efecte a avut aceasta asupra pieței micilor producători agricoli? Vom încerca să identificăm modalități prin care să creștem competențele digitale în sectorul agricol și vom analiza ce oportunități avem la nivel european pentru a face acest lucru.

Panel 3: Inovare și bune practici internaționale

Am căutat exemple de bune practici la nivel european,  modele de afaceri testate în piață, care sprijină, pe de o parte, forme de asociere ale fermierilor mici și mijlocii, pe de altă parte comercializarea produselor locale și întărirea relației cu consumatorii. Fiecare organizație își va prezenta modelul propriu de business, obstacolele și rețetele proprii de succes.

Panel 4: Food Hub-urile și consumatorii

Pentru că Food Hub-urile se află la intersecția între două categorii țintă, una Business-to-Business (B2B) și cealaltă Business-to-Consumer (B2C) vom analiza fiecare dintre aceste componente cu specificul ei, cu oportunitățile și provocările pe care le aduc. În acest panel, vom discuta despre cum să atragem consumatorii către fermele mici și mijlocii, despre modificarea cererii cu ocazia pandemiei, mutată de la marii distribuitori către lanțurile scurte,  și vom identifica care sunt provocările Food Hub-urilor în relația cu consumatorii.

Panel 5: Food Hub-urile și producătorii

Înainte de concluzii ne vom opri asupra provocărilor cu care se confruntă producătorii agricoli, în special în ecosistemul fermelor mici și mijlocii. Vom discuta despre resurse, despre cum fac să aibă volume constante ale cererii, competitivitate, calitatea produselor și legătura cu zona, legislație și finanțare. Vom discuta despre legislație și cum putem crea sisteme de certificare și control  ajustate nevoilor lor, menținând în același timp siguranța, calitatea, autenticitatea și valoarea alimentelor pe care le produc”.

Dezbaterile vor putea fi urmărite pe rețelele sociale Renew Europe și Dacian Cioloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here