Europarlamentarul PSD, ROVANA PLUMB: Parlamentul European aprobă mobilizarea de fonduri europene anti-coronavirus2 min read

201
Rovana PLUMB official portrait - 9th Parliamentary term

Rovana Plumb, vicepreşedinte al Grupului europarlamentar al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a declarat că Parlamentul European a modificat legislația UE, pentru mobilizarea în regim de urgență a rezervelor de lichidități din cadrul fondurilor europene, structurale și de investiții, pentru sprijinirea sistemelor de sănătate ale statelor membre și a economiilor acestora. 

Europarlamentarul PSD,
Rovana PLUMB

Am votat prin e-mail, asigurând continuitatea decizională a Parlamentului European, pentru direcționarea de fonduri din politica de coeziune și fondul de solidaritate, astfel încât să DEMARĂM, LA NIVELUL ÎNTREGII UNIUNI EUROPENE, UN RĂSPUNS CONCRET LA PERICOLUL CORONAVIRUSULUI PENTRU SĂNĂTATEA CETĂŢENILOR ŞI PENTRU FUNCŢIONAREA SISTEMELOR SOCIAL-ECONOMICE” – a subliniat europarlamentarul PSD.

Rovana Plumb a precizat că, din bugetul UE, 37 DE MILIARDE DE EURO, REPREZENTÂND FONDURI EUROPENE STRUCTURALE ŞI DE INVESTIŢII, AU FOST DEBLOCATE ÎN REGIM DE URGENŢĂ, PENTRU CA AUTORITĂŢILE DIN STATELE MEMBRE SĂ POATĂ ACŢIONA ÎMPOTRIVA CRIZEI PROVOCATE DE CORONAVIRUS. 

Guvernele vor beneficia de 8 miliarde de euro din prefinanţările neutilizate,pentru fondurile structurale – bani necheltuiţi în 2019, pe care nu-i vor mai rambursa, în urma votului pe care l-am dat propunerii Comisiei. Inițiativa de investiții pentru răspunsul la coronavirus cuprinde, pe lângă aceste 8 miliarde, alte 29 de miliarde de euro, reprezentând sume care pot fi realocate pentru finanţarea investiţiilor în sistemele de sănătate, măsuri sociale și de sprijinire a economiilor.  GUVERNUL ROMÂNIEI TREBUIE SĂ ACŢIONEZE PROMPT, PENTRU A UTILIZA LICHIDITĂŢILE DE CARE DISPUNE – 491 DE MILIOANE DE EURO, REPREZENTÂND PREFINANŢAREA NEUTILIZATĂ, LA ACEASTA ADĂUGÂNDU-SE SUMELE NECONTRACTATE, CARE POT FI REALOCATE ÎN CADRUL PROGRAMELOR, PENTRU FINANŢAREA SISTEMULUI MEDICAL, SPRIJINIREA POPULAŢIEI ŞI A IMM-URILOR ÎN DIFICULTATE” – a declarat vicepreşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor, din Parlamentul European. 

Rovana Plumb a atras atenţia că ROMÂNIA VA PUTEA BENEFICIA ŞI DE SUPORTUL FONDULUI DE SOLIDARITATE AL UE, CU UN BUGET DE 800 MILIOANE DE EURO. Europarlamentarii au aprobat ieri propunerea Comisiei Europene de extindere a domeniului de aplicare al Fondului de solidaritate al UE, astfel încât acesta să includă și crizele de sănătate publică. 

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, în sesiunea de vot online în plen, SUSPENDAREA TEMPORARĂ A NORMELOR UE PRIVIND SLOTURILE ORARE.
Companiile aeriene românești sunt, astfel, exonerate de obligaţia de a efectua cel puţin 4 din 5 zboruri prevăzute, pentru a-și păstra sloturile de decolare și de aterizare alocate. Această regulă a împins transportatorii aerieni la operarea de zboruri goale, după propagarea coronavirusului” – a menţionat europarlamentarul social-democrat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here