Florin Cîțu: ”Next Generation EU este un instrument de redresare economicã ambițios și un simbol al unitãții și solidaritãții la nivel UE”2 min read

215

Instrumentul de urgențã Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro, care va mãri temporar capacitatea financiarã a bugetului UE prin fonduri obținute de pe piețele financiare a intrat în dezbaterea celor 27 de miniștri de finanțe la videoconferința Consiliului Economic și Financiar (ECOFIN), din 9 iunie.

”Next Generation EU este un instrument de redresare economicã ambițios, pe care trebuie sã îl punem în practicã rapid și eficient” – a spus ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.

Florin Cîţu

Ca plusuri ale instrumentului propus de CE, Florin Cîțu a menționat ponderea granturilor (500 de miliarde euro), concentrarea pe principalele provocãri cu care se confruntã Uniunea Europeanã și soluționarea acestora prin reforme structurale și investiții. Existã însã și aspecte care mai necesitã analizã și este crucial ca discuțiile sã nu fie îndelungate, pentru a putea accesa fondurile cât mai curând posibil.

”Cheia de alocare pentru statele membre, calendarul de angajare a fondurilor, relaționarea cu Semestrul european și evitarea unui proces birocratic îndelungat, condițiile de restituire a împrumuturilor angajate de cãtre Uniunea Europeanã sunt, în opinia noastrã, elemente care trebuie analizate cu atenție pentru ca instrumentul de redresare sã își atingã scopul, iar rezultatele obținute sã fie cât mai bune și mai echitabile” – a adãugat ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu.

Next Generation EU este un instrument disponibil pentru o perioadã determinatã, pânã în 2024, și va fi utilizat doar pentru mãsurile de reacție la crizã. Este structurat pe trei piloni, care acoperã un spectru larg de la investiții, reforme, redresarea pieței muncii, sprijin pentru IMM-uri și pentru recapitalizarea companiilor, tranziția spre o economie ecologicã (inclusiv în agriculturã), consolidarea securitãții în domeniul sãnãtãții și pregãtirea pentru eventuale crize sanitare etc.

Cele 750 de miliarde de euro vor fi împrumutate de pe piețele financiare de cãtre UE prin Comisia Europeanã, iar modalitatea de rambursare urmeazã sã fie decisã. Circa 500 de miliarde de euro vor fi alocați sub formã de granturi, restul fiind împrumuturi ce pot fi acordate statelor membre în condiții de cost triplu A. Creditele luate de cãtre UE pentru instrumentul de redresare Next Generation se propune sã fie cu o scadențã medie de 20 de ani și o perioadã de grație de 7 ani.

La finalul reuniunii Ecofin, Președinția croatã a prezentat o informare cu privire la aprobarea concluziilor Consiliului referitoare la recomandãrile specifice de țarã 2020 și la opiniile Consiliului privind programele de stabilitate sau de convergențã.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here