Fondul Român de Contragarantare şi Programul “Investeşte în tine”3 min read

209

FRC și-a diversificat, recent, obiectul de activitate și, pe lângă contragaranții la garanțiile acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), poate emite garanţii în numele și contul statului, în cadrul Programului INVESTEȘTE ÎN TINE și care beneficiază de un plafon de 600 milioane lei.

Practic, această nouă facilitate legată de finanțarea persoanelor fizice este accesibilă, în acest moment, persoanelor fizice prin intermediul sucursalelor și filialelor CEC BANK, primul partener bancar din Programul menționat și cu care FRC a încheiat o primă convenție pentru un plafon de 15 milioane lei.

Desigur, Programul este deschis și altor instituții de credit care pot subscrie, ulterior lansării acestuia. FRC speră ca numărul partenerilor bancari în acest Program să crească și, în acest sens, poartă discuții tehnice și cu alte bănci comerciale din România.

Fondul Român de Contragarantare garantează în contul și numele statului creditele acordate în cadrul Programului INVESTEȘTE ÎN TINE. Programul reprezintă o oportunitate în valorificarea expertizei echipei sale, acumulată în aproape 10 ani de la înființare. Programul se va derula într-un sistem complet computerizat, dezvoltat intern de specialiștii FRC și la care vor fi conectate băncile finanțatoare.

Utilizarea unei infrastructuri moderne va conduce la eliminarea proceselor birocratice, la reducerea timpului de procesare, analiză și aprobare și la reducerea costurilor de operare ” a declarat Stere Farmache, Președintele Directoratului FRC.

Beneficiarii Programului Investește în tine sunt :

 • în principal, persoane cu vârsta cuprinsă între 16-26 ani. Acestea pot obține un un credit de maxim 40.000 lei pentru formare profesională, cultură, sănatate, etc. și – aspect extrem de important ! – cu costuri 0, întrucât dobânda și comisioanele de garantare sunt suportate de stat, prin Comisia Națională de Prognoză.

 • pentru persoanele având peste 26 ani și maxim 55 ani, Programul permite acordarea unor credite de maxim 35.000 lei, în aproape aceleași condiții și cu aceleași beneficii.

 1. Pe scurt, pentru Programul INVESTESTE IN TINE echipa operațională a FRC analizează solicitările de finanțare transmise de instituția de credit și le aprobă, folosind un soft dezvoltat special pentru acest program de specialiști săi în IT.

 2. Astfel, FRC își dezvoltă compentențele pe acest segment de activitate și adresează cu profesionalism conținutul Programului ai cărui beneficiari sunt interesați de formare profesională, educație, cultură, sănătate, etc.

 3. Condiții de creditare :

  • Dobanda 0%

  • Durata de creditare : 10 ani inclusiv perioada de grație

  • Perioada de grație : maxim 5 ani, in sensul ca finanțatorul va acorda o perioadă de grație egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani

  • Garantat de stat 80% – dacă nu este angajat, beneficiarul are nevoie de un co-debitor pentru diferența de 20%

 1. Cheltuieli eligibile :

  • Educație – plata cursurilor de specializare, taxe de școlarizare, costul materialelor de învățământ (cărți, reviste, rechizite, etc)

  • Cultura – abonamente la cinema, teatru, biblioteca, etc. ; costul publicării cărților sau studiilor de specialitate, etc

  • Sport – costul echipamentelor sportive de uz personal, abonamente la activități sportive și de întreținere fizică, etc

  • Sănătate – costul analizelor, medicamentelor, serviciilor dentare, intervențiilor chirurgicale etc care nu sunt acoperite de Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sănătate sau de alte programme naționale de sănătate publica

  • Locuințe – o parte din construcția sau achiziția unei locuințe ; modernizări, renovări, etc.

 2. Creditul este cu trageri multiple, în maxim cinci ani de la acordarea sa, iar facturile sau plățile directe se decontează pe bază de factura proformă. Astfel, nu este vorba de un transfer în contul beneficiarului, ci se decontează toate cheltuielile eligibile realizate pentru beneficiarii creditelor sau pentru membrii familiei acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here