INFOCONS: Respect mâncării! FII INFORMAT! IA ATITUDINE! Risipă alimente = Risipă financiară!6 min read

245

În situații de criză, cum ar fi această perioadă în care ne aflăm, consumatorii tind să cumpere, să cumpere, să cumpere cât mai multe produse alimentare sau sanitare.

Este foarte important să ne menținem calmul și să ne planificăm mesele, astfel încât să nu ajungem să facem risipă alimentară şi – automat – risipă financiară, de energie, de apă şi în final ne risipim şi viata.

Trebuie să ținem cont întotdeauna că, înainte de achiziționarea unui produs, trebuie să citim întotdeauna eticheta și să ținem cont de:

–           Termenul de valabilitate

–          Condițiile de depozitare și păstrare ale alimentelor și produselor cumpărate

–          Pe etichetă, ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare

–          Este foarte important să ajungem acasă cât mai repede, pentru a depozita corect și la timp alimentele (în frigider/congelator)

Mâncarea este viață! Iubim mâncarea atât de mult, încât uneori ajungem să cumpărăm în exces, să comandăm mai mult decât avem nevoie, ori să pregătim mai multă mâncare decât este necesară. Din nefericire, această mâncare ajunge de multe ori la coșul de gunoi. Astfel, ajungem la o risipă alimentară ce ar putea fi evitată.

–          Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță

–          Uită-te la ce ai în frigider și în dulapuri, înainte de a face lista de cumpărături.

–          Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături.

Trebuie sa fim atenti si la diferenta intre  ”a se consuma înainte de…” și ”a se consuma până la…”, informatii regasite pe eticheta produselor.

Aproape 40% dintre europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare a unui produs, nerealizând care este diferența dintre ”a se consma înainte de…” și ”a se consuma până la…”. E important să clarificăm acest lucru, pentru a evita risipa alimentară:

– Data marcată cu ”a se consuma până la…” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

– Data marcată cu ”a se consuma înainte de…” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Stiaţi că…? Păstrarea alimentelor  în frigider

– Nu puneți farfurii calde în frigider. Răciți farfuriile cât mai rapid posibil (ideal ar fi în cel mult 2 ore). Nu uitați să puneți un fel de capac peste farfurie, pentru a reduce riscul de contaminare.

– Folosiți etichete sau alte metode pentru a marca produsele din frigider. Puteți evita risipirea multor alimente, dacă marcați pe acestea ce sunt și când vor expira. De exemplu, puteți folosi etichete de culoare roșie pentru produsele pe care trebuie să le consumați mai repede.

Stiaţi că …? Păstrarea alimentelor  în congelator

– Produsele alimentare ar trebui să fie acoperite și închise cu atenție în materiale sau caserole rezistente împotriva umezelii sau a vaporilor, astfel încât aerul să nu poată intra, iar umezeala să nu poată ieși sau să se evapore (altfel, mâncarea ar putea să capete arderea congelatorului). De exemplu, puteți folosi caserole din sticlă, metal sau plastic sau saci care nu conțin BPA și sunt marcați ca fiind rezistenți contra congelării.

– Scrieți data la care congelați alimentele pe pungă sau container, pentru a știi care este durata de timp în care a fost congelată.

IATĂ O LISTĂ A ALIMENTELOR CARE POT FI CONGELATE LA – 18 GRADE CELSIUS

 •   Fructele. De exemplu, bananele coapte (decojite și feliate) pot fi congelate pentru smoothie-uri. Puteți face chiar o pungă specială pentru smoothie, în care să țineți fructele care încep să se coacă prea tare și fructele de pădure, care pot fi ușor puse în blender. Le puteți ține în congelator până la 6 – 8 luni.
 •  Legumele. Majoritatea legumelor (cele care nu prezintă umezeală, precum morcovii, brocoli, mazărea, spanacul, ardeiul sau porumbul) pot fi congelate, însă multe dintre acestea ar putea fi puse în blender înainte; de ex. mazărea sau conopida. Le puteți ține în congelator până la 8 luni.
 • Mâncarea gata preparată. Supele, terciul, pastele, orezul etc pot fi congelate până la 3 luni.
 • Pâinea și produsele de panificație.  Pâinea feliată poate fi introdusă în toaster direct din congelator. Puteți să congelați și brioșe, quiche etc; le luați apoi din congelator și le încălziți în cuptor. Acestea pot fi congelate până la 3 luni.
 • Produsele din carne gata pregătite  (cârnați, carne tocată sau șuncă). Pot fi congelate până la 1 – 6 luni.
 • Ierburi. Este preferabil să congelați mărarul și pătrunjelul într-o caserolă, o pungă ce se poate închide etanș sau o tavă pentru cuburi de gheață, în care să le amestecați cu ulei. Pot fi congelate până la 8 luni.
 • Untul și margarina nu trebuie congelate mai mult de 3 luni.

Igiena este importantă întotdeauna, la fel ca și alimentația sănătoasă, nu doar în momente când se creează panică. O alimentație sănătoasă = un aport corect de vitamine și nutrienți, care duc la un sistem imunitar puternic.

O igienă corectă se impune întotdeauna nu doar din motive „estetice”, dar și pentru că ne protejează de microbi.

 • Spălați-vă pe mâini minim 20 de secunde, cu apă și săpun, oricât de des puteți!
 • Țineți la îndemână un dezinfectant pe bază de alcool, pentru cazul în care nu aveți acces la apă!
 • Păstrați distanța, încercați să evitați ieșirile în locuri publice și aglomerație, și – nu în ultimul rând – cumpărați responsabil și inteligent. Fiți un adevărat consumator european “cu o9atitudine”!
 • Eliminati ambalajele produselor inainte de a le introduce la frigider; in acest fel, evitati contaminarea acestora.
 • Dupa decojirea citricelor, spalati bine mainile.
 • Nu taiati alimente precum carnea cu acelasi cutit cu care taiati alte tipuri de alimente. Aceeasi regula se aplica si la utilizarea tocatoarelor.

Respect mancarii !

În concluzie, citește eticheta, nu uita că ingredientele sunt în ordine descrescătoare și dacă vezi tot felul de denumiri foarte ciudate și de neințeles, descarcă aplicatia InfoCons unde ai și dicționarul pentru protecția consumatorilor și – în acest mod – afli ce sunt respectivele substanțe. Informându-te, vei putea alege în cunoștiință de cauză. Nu uita! InfoCons este alături de tine!” – spune Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei InfoCons.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here