Lucian Bode: ”Șantierele de infrastructură nu s-au oprit și asta se vede în progresele fizice”4 min read

190

În prima parte a zilei de astăzi, 19 iunie 2020, ministrul Lucian Bode și Prim-Ministrul, Ludovic Orban, au efectuat o vizită pe amplasamentul  Autostrăzii Comarnic – Brașov, lotul 2, sectorul Cristian – Predeal.

La discuțiile purtate cu antreprenorul, cei doi oficiali au remarcat progresul fizic înregistrat în ultima perioadă. Astfel de la ultima vizită a ministrului Lucian Bode, de la începutul lunii aprilie, când stadiul fizic al lucrărilor era la 27,93%, în prezent, conform estimării realizate de către constructor, s-a atins un nivel de peste 50%. La acest progres al lucrărilor s-a ajuns printr-o mobilizare corespunzătoare a constructorului, în ultima săptămână fiind prezente pe șantier foarte multe utilaje și peste 200 de persoane.

Dincolo de faptul că această investiţie merge înainte şi merge foarte bine, vreau să constat că după vizita din aprilie, progresul fizic este de peste 50%. Astăzi am primit cea mai bună veste pe care puteam să o primim, de la un anteprenor român serios, care execută pentru prima dată un tronson de autostradă şi anume că  lucrările vor finalizate și tronsonul va fi dat în trafic, în luna noiembrie a acestui an, mai devreme faţă de graficul asumat prin contract, vorbesc de luna august 2021. Cu 10 luni mai devreme ceea ce este foarte bine. În acest moment în zona Braşovului sunt multe investiţii şi pe feroviar. Tot ce înseamnă coridorul Braşov-Simeria, pe cele 2 secţiuni importante, Braşov Apaţa şi Apaţa-Sighişoara vorbim de investiţii de peste 1,2 mld de euro bani europeni” – a precizat ministrul Lucian Bode.

Vizita a continuat la șantierul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, obiectiv de infrastructură important pentru dezvoltarea regională și națională, finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Ministrul Lucian Bode a subliniat faptul că în prezent lucrările au înaintat în mod vizibil față de stadiul la care erau la începutul lunii aprilie. Totodată, ministrul a precizat că, ținând cont că lucrările la Aeroportul Băneasa sunt realizate de același antreprenor, este de așteptat ca același ritm susținut să fie înregistrat și în cazul acestui obiectiv.

Vreau să felicit antreprenorul,  pentru că eu am fost aici în aprilie împreună cu colegii mei, cu domnul preşedinte al Consiliului Județean, cu domnul primar al Brașovului şi atunci era doar fundația și atât. Azi vedeţi cât de mult au avansat, felicit anteprenorul, am convingerea că acelaşi lucru se va întâmpla şi la Băneasa, pentru că e vorba de acelaşi anteprenor, unde aşteptăm să intre în execuţie, cu finalizarea lucrărilor la acele două corpuri A și B şi la Rotondă. Felicitări administraţiei braşovene, tuturor care sunt implicați în dezvoltarea acestor proiecte. Sunt exemple, care noi le dăm în toată ţara unde ne deplasăm la proiecte de investiţii, pentru că aşa cum ştiţi, noi în guvern, în ceea ce priveşte infrastructura de transport, avem 3 direcţii clare de acţiune: în primul rând ne-am propus să nu închidem niciun şantier în toată această perioadă. Acest lucru l-am reuşit cu eforturi foarte mari,  contractele sunt în derulare, iar plăţile sunt la zi. În al doilea rând ne-am propus să deschidem noi şantiere. Am dat ordinul de începere al lucrărilor, iar acest lucru s-a întâmplat pe aproximativ 70 de km de autostradă şi drumuri expres în cinci luni de zile. Am semnat contracte de proiectare şi execuţie pentru tronsoane de autostradă sau cale ferată, aşa cum este Braşov-Simeria cu cele două secţiuni din Braşov. Pe al treilea palier de acţiune Guvernul va veni,  în zilele următoare, cu un plan de dezvoltare a economiei, plan care va avea o componentă importantă – dezvoltarea infrastructurii de transport în România pentru următorii 10 ani. Este un demers important pentru că, pe o parte, trebuie să reactualizăm Master Planul General de Transport, iar pe de altă parte este un document obligatoriu pentru a accesa fondurile europene în exercițiul 2021-2027. Nu în ultimul rând, aceasta este viziunea liberală, viziunea Guvernului Orban în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport în România, dar și dezvoltarea economică a țării” – a declarat ministrul Lucian Bode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here