Lucian Bode: ”Suntem determinați să construim infrastructură în România așa cum ne-am angajat prin Programul de guvernare și prin Planul Național de Relansare Economică”3 min read

233

Ministrul Lucian Bode și prim-ministrul Ludovic Orban, alături de reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au verificat, astăzi, 24 iulie 2020, stadiul lucrărilor de modernizare ale DN 67C – Transalpina.

Cu această ocazie, ministrul Bode a subliniat faptul că Guvernul va continua investiţiile la DN 67C Transalpina, în limitele legii, pentru punerea în siguranţă a circulaţiei, ţinând cont de faptul că un dosar privind contractul de modernizare a drumului este în instanţă.

În acest sens ministrul Lucian Bode a afirmat că, în 2020, din bugetul CNAIR a fost prevăzută suma de 16,3 milioane lei pentru asfaltarea unui număr de 32 de kilometri de drum, realizarea a 10.000 de metri liniari de parapete şi au fost amplasate 250 de indicatoare rutiere şi marcaje.

Din păcate, în ultimii ani, nu s-a investit aproape nimic în tot ce ar fi trebuit să însemne întreţinerea şi punerea în siguranţă a circulaţiei pe acest obiectiv. De aceea, Guvernul Ludovic Orban, prin cele două DRDP-uri, Craiova și  Cluj, a decis ca în acest an, din bugetul CNAIR, bugetul de întreţinere, să aloce suma de 16,3 milioane lei. Cu aceşti bani am reuşit să realizăm 32 de kilometri de covor asfaltic, 10.000 de metri liniari de parapete metalic, 250 de indicatoare rutiere și marcaje. Aceste lucrări le-am realizat, sunt finalizate. O să mergem să inspectăm traseul până acolo. Vom continua investiţiile în acest obiectiv, în limitele legii, adică punerea în siguranţă a circulaţiei. Și cei dinaintea noastră puteau să facă acest lucru, dar s-au prevalat de faptul că acest obiectiv este în instanţă şi până la clarificări nu au investit. Vom continua şi pe celelalte trei sectoare, din patru, câte sunt pe Transalpina. Acum avem buget pentru investiţii în infrastructura de transport, o să avem și în anii următori un buget suficient. Determinare avem, aşa că doar să clarificăm aceste situaţii juridice şi vom finaliza lucrările de aici. Altfel, cred că am demonstrat în aceste nouă luni că investiţiile în infrastructura de transport sunt prioritare pentru Guvernul Ludovic Orban” – a declarat ministrul Lucian Bode.

În partea a doua a zilei, oficialii guvernamentali au fost prezenți pe șantierul loturilor 1 și 2 din Autostrada A10 Sebeș –Turda.

În cadrul discuțiilor cu antreprenorii de pe cele două loturi aceștia au menționat că, în prezent, stadiul fizic al lucrărilor este de 89,5 %, în cazul lotului 1 și de 75,6% în cazul lotului 2.

Pe lotul 1 am asistat la un adevărat miracol: după patru ani de tergiversări și bătaie de joc, s-a reușit relocarea celor patru stâlpi de înaltă tensiune. Cât privește alunecarea de teren, în urma expertizei și a intervenției de la fața locului, situația se va remedia în cel mai scurt timp. Pe lotul 2 este nevoie de o mobilizare mult mai mare a antreprenorului. Avem angajamentul  acestuia că așa se va întâmpla, iar cât privește extensia de timp, aceasta pare fezabilă din punctul nostru de vedere și o vom face la începutul săptămânii viitoare. Odată cu extensia de timp și pentru acest lot, sfârșitul lunii noiembrie este realizabil pentru finalizarea lucrării și pe care antreprenorul și l-a asumat de nenumărate ori. Suntem, astăzi, cu șantierele deschise la peste 220 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare, iar până la sfârșitul anului vom da ordinul de începere, adică lucrările efectiv, la încă 60 de kilometri. În acest an vom lucra la circa 280 kilometri de autostrăzi, drumuri expres și variante ocolitoare. Vom da în trafic toate tronsoanele finalizate și cu siguranță nu vom ține autostrăzi “muzeu” , așa cum au făcut cei dinaintea noastră” – a precizat ministrul Lucian Bode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here