MFP: România a atras 2,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital, la costuri atractive4 min read

227

România a atras 2,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la costuri atractive

Emisiunea de euroobligațiuni lansatã în data de 24 noiembrie 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes extrem de mare din partea investitorilor, ceea ce reconfirmã statutul de emitent important a României în zona Europei Centrale și de Est. Tranzacția a marcat și o serie de performanțe notabile în istoria emisiunilor realizate de România pe piețele externe de capital:

  • Randamentul de 1,468% aferent tranșei de 9 ani este cel mai scãzut randament oferit vreodatã de România pentru o emisiune denominatã în euro;
  • Obținerea de prime negative de emisiune pentru ambele tranșe prin cea mai importanta reducere de cost fata de valorile de la anunțul lansãrii emisiunii;
  • A doua cea mai mare cerere (dupã tranzacția din luna mai, anul curent) înregistratã vreodatã la o emisiune denominatã în euro din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției, când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 11,6 miliarde euro.

“Cu toate cã trecem printr-o perioadã extrem de dificilã, marcatã de extinderea pandemiei COVID-19, prin succesul înregistrat de aceastã ultimã tranzacție din 2020, România a dovedit cã se bucurã în continuare de o încredere sporitã din partea comunitãții internaționale a investitorilor. Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, dar și pentru prefinanțarea nevoilor din anul 2021. Prioritãțile actualului Guvern rãmân combaterea efectelor sanitare și sociale negative generate de criza coronavirusului SARS-CoV-2, precum și relansarea economicã a României” – a declarat Vasile-Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. 

Valoarea totalã a emisiunii este de 2,5 miliarde euro, cu o subscriere finalã de 11,6 miliarde EUR, prin participarea unui numãr de peste 650 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au fost încasate miercuri, 2 decembrie, anul curent. 

Emisiunea a fost realizatã în douã tranșe, din care 1 miliard euro cu maturitatea de 9 ani, cu un randament de 1.468% și o ratã de dobândã de 1.375% pe an și 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,650% și o ratã de dobândã de 2,625% pe an. 

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea gradualã a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele douã tranșe. Fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, de 210 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 9 ani și randamentul de 3,00% pentru maturitatea de 20 ani, costurile au fost reduse cu 35 puncte de bazã pentru fiecare tranșã, obținându-se în final prime negative de emisiune de 5 puncte de bazã atât pentru maturitatea de 9 ani, cât și pentru maturitatea de 20 ani. 

Baza investiționalã a tranzacției a fost diversificatã atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al tipurilor de investitori. În ambele tranșe se observã preponderența investitorilor de tip “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat și bãnci comerciale și participarea în proporție de peste 50% a marilor investitori activi pe piețele internaționale de capital din SUA, Marea Britanie și Germania în ambele tranșe. 

În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 9 ani (cu scadențã la 2 decembrie 2029), aceasta a fost urmãtoarea: SUA 27%, Marea Britanie 19%, România 19%, Germania 9%, restul CEE 7%, Țãrile Nordice 5%, Austria și Elveția 5%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 2% și Asia 1%. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie 43%, SUA 18%, România 11%, Germania 5%, Austria și Elveția 5%, Țãrile Nordice 4%, Franța 3%, restul CEE (exclusiv România) 3%, Europa de Sud 3%, Benelux 3%, Asia 1% și restul regiunilor 1%. 

Distribuția pe categorii de investitori pentru maturitatea de 9 ani a fost preponderent cãtre fonduri de active administrate privat, respectiv 67%, 22% cãtre bãnci comerciale și private, 5% cãtre fonduri de pensii și companii de asigurãri, 3% instituțiilor oficiale și bãncilor centrale, respectiv 3% fondurilor de investiții. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția în funcție de tipul investitorilor a fost urmãtoarea: fonduri de active administrate privat 75%, fonduri de pensii și companii de asigurãri 9%, bãnci comerciale și private 7%, fonduri de investiții 5%, instituții oficiale și bãnci centrale 3%, alții 1%. 

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG,  ING Bank N.V. , J.P. Morgan Securities plc și UniCredit Bank AG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here