PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ ÎI ASIGURĂ PE ROMÂNII DIN DIASPORA DE SPRIJIN TOTAL3 min read

132

Am luat act, cu surprindere, de atacurile nefondate ale colegului senator Lucian Iliescu, la adresa românilor din Diaspora reveniți în țară, în contextul discuției privind asigurarea protecției sociale pentru aceștia. Ne delimitam cu toată convingerea de astfel de poziții pe care le-am văzut, până în prezent, la alte partide care au avut în mod constant declarații antagoniste, față de concetățenii noștri din afara granițelor țării.

Partidul Mișcarea Populară a avut dintotdeauna o abordare clară de încurajare a întoarcerii acasă a românilor din Diaspora emergentă și a reintegrării complete a acestora. În egală măsură, PMP a militat mereu pentru un sprijin bine definit din partea autorităților statului român, acordat milioanelor de români din Diaspora. Suntem un partid care îi prețuiește pe românii din Diaspora și care va lupta mereu pentru drepturile acestora și în România și în țările lor de adopție.

Cei care invocă argumentul privind lipsa de contribuții în țară a românilor din Diaspora uită un statut pe care îl au, de ani buni, concetățenii noștri din afara țării, în relația cu România – cel mai mare investitor în economia românească. Zecile de miliarde de euro care au intrat în țară au creat, inclusiv prin taxele și impozitele plătite indirect de Diaspora, statistici încurajatoare, care au făcut posibilă prezența României în top 3 la nivelul Uniunii Europene, privind creșterea Produsului Intern Brut.

În aceste momente de cumpănă pentru România și pentru lumea întreagă, orice demers de separare în români buni și români răi, români din țară și români din Diaspora este unul greșit și toxic. Acum, trebuie să vorbim și să acționăm în numele solidarității. Atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din Diaspora. Inclusiv prin demersuri practice, așa cum este propunerea de creare a unei Celule de Criză pentru românii din Diaspora și membrii de familie ai acestora, din România.

Pentru ca eforturile noastre în lupta cu coronavirusul să producă efectele scontate, le recomandăm insistent românilor din Diaspora să evite, în această perioadă, orice deplasare și să rămână în țara de adopție, pentru a nu crea tensiune și panică, în condițiile în care majoritatea statelor își închid frontierele. În același timp, vom interveni ori de câte ori va fi nevoie, în cazurile românilor aflați în dificultate.

Românii din Diaspora care au ajuns deja acasă trebuie să respecte riguros condițiile de carantină și izolare, pentru a proteja sănătatea lor și a celor cu care intră în contact. Iar autoritățile să supravegheze respectarea perioadei și a condițiilor de carantină sau izolare.

PMP solicită Ministerului Afacerilor Externe să intervină în cazul celor 3500 de români blocați între Austria și Ungaria. Zilele trecute, Polonia a deschis un culoar umanitar, pentru a permite accesul a 400 de cetățeni lituanieni, blocați la frontieră. Suntem obligați să aplicăm, în cooperare cu autoritățile maghiare, o soluție similară pentru concetățenii noștri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here