USR: La 100 de ani de la Trianon, trebuie să ne concentrăm pe viitorul nostru împreună2 min read

227

Nu girăm calcule politice construite în jurul unui eveniment cu semnificații diferite, pentru majoritate și minoritate.

Orice încercare de a menține vie amintirea evenimentului marcat astăzi în scopuri care contravin valorilor pe care statele român și maghiar au ales să le îmbrățișeze prin aderarea la Uniunea Europeană ar alimenta în mod artificial tensiuni etnice.

Uniunea Salvați România se opune oricărei încercări de reinterpretare a valorilor europene și de utilizare a mecanismelor UE în alte scopuri decât cele care privesc construirea unei unităţi mai strânse între comunităţi. Reamintim, totodată, că nu crearea de bariere artificiale între comunităţi e soluţia ci, din contră, o relaţie cât mai strânsă şi un dialog continuu. 

Principala responsabilitate a prezervării identității etnice a tuturor locuitorilor României revine statului român. Ungaria poate sprijini comunitatea maghiară din România întru prezervarea identității etnice în baza acordurilor cu statul român. Încurajăm cele două state să colaboreze în beneficiul comunităților română şi maghiară. Buna-credinţă a guvernelor român şi ungar este esențială pentru ca cele două ţări să poată prospera într-un climat democratic și de bună înțelegere.

Nu girăm calcule politice construite în jurul unui eveniment cu semnificații diferite pentru majoritate și minoritate care nu pot contribui decât la adâncirea unor eventuale tensiuni punctuale între diferite grupuri etnice, în totală opoziție cu obiectivul fundamental al atingerii respectului reciproc şi dialogului.

USR va continua să găsească soluții concrete care să contribuie la cultivarea identității tuturor categoriilor etnice, sociale și culturale în vederea promovării diversității socio-culturale. Pentru noi, scopul prioritar în această chestiune este să formulăm întrebări comune privind prezentul şi viitorul, să găsim viziuni comune cu privire la problemele care îngrijorează minoritatea maghiară şi toţi cetăţenii României. Rolul factorului politic nu este întotdeauna de a analiza interdependenţe istorice. Din punct de vedere uman înţelegem că ceea ce a însemnat încununarea Marii Uniri pentru români, a adus un sentiment de pierdere, de ruptură, pentru comunitatea maghiară.

Pentru noi, români sau maghiari, este vital să ne concentrăm pe provocările de astăzi şi de mâine, să continuăm să ne respectăm reciproc şi să construim viitorul nostru comun, în Uniunea Europeană, în deplină concordanţă cu principiul fondator al edificiului european, „Unitate în diversitate”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here